فاصله روز عاشوراء ، دهم محرم سال 61 هجری قمری تا بیستم صفر، چهل روز است و چهلمین روز شهادت امام حسین (ع ) و یاران با وفایش را  اربعین مینامند . امام حسن عسکری ( ع )میفرمایند : نشانه‌های مؤمن پنج چیز است : پنجاه و یک رکعت نماز، زیارت اربعین، انگشترکردن در دست راست، پیشانى بر خاک نهادن‌ و «بسم الله» را در نماز آشکارا گفتن. ( شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ۱۴۰۷ق، ج۶، ص۵۲ ).
منبع :. https://wiki.ahlolbait.com  

جابر بن عبدالله انصاری که از صحابه پیامبر گرامی اسلام(ص) است به عنوان نخستین زائر امام حسین( ع ) در اولین چهلم شهادت آن حضرت به کربلا آمد و قبر مطهر امام را زیارت کرد. در « لهوف » سید بن طاووس آمده است: چون خاندان حضرت ابا عبد اللّه علیه السّلام از شام بازگشتند و به عراق رسیدند، به آن راهنما که همراه آنان بود گفتند: ما را از راه کربلا ببر و چون به مقصد رسیدند جابر بن عبد اللّه انصارى را یافتند که با چند تن از خاندان بنى هاشم و… درآن مقام مبارک بودند و با هم نوحه سردادند و گریستند و زارى کردند و سیلى بر روى خود زدند.
شیخ طوسی از صفوان جمّال روایت می کند که گفت : مولایم امام صادق(ع) در ارتباط با زیارت اربعین به من فرمودند : هنگامی که روز بالا آمد خطاب به امام حسین(ع) می گویی:
السَّلامُ عَلَی وَلِیِّ اللّهِ وَحَبِیبِهِ ، السَّلامُ عَلَی خَلِیلِ اللّهِ وَنَجِیبِهِ ، السَّلامُ عَلَی صَفِیِّ اللّهِ وَابْنِ صَفِیِّهِ ، السَّلامُ عَلَی الْحُسَیْنِ الْمَظْلُومِ الشَّهِیدِ ، السَّلامُ عَلَی أَسِیرِ الْکُرُباتِ وَقَتِیلِ الْعَبَرَاتِ. سلام بر ولی خدا و حبیبش، سلام بر دوست خدا و نجیبش، سلام بر بنده برگزیده خدا و فرزند برگزیده اش، سلام بر حسین مظلوم شهید، سلام بر آن دچار گرفتاری ها و کشته اشک ها. و…
اما یک نکته بیدار کننده : در فرازی زیبا از زیارت اربعین میخوانیم که :
وَبَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیکَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبَادَکَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَحَیْرَةِ الضَّلالَةِ . و جانش را در راه تو بذل کرد تا بندگانت را از جهالت و سرگردانی گمراهی برهاند.
اگر خوب دقت کرده باشیم میبینیم که  سراسر تعالیم روحبخش قرآن و عترت دعوت انسانها  به تعقل ، تفکر ، تدبر و پرهیز از جهل و نادانی و خرافه پرستی است . زیرا  چنانچه اگر انسان دچار تعصب بیجا و جهل و نادانی گردد در واقع  فریب خورده و پیروی شیطان را کرده و فاقد شعور میشود که نمیتواند حق از باطل را تشخیص داده و قدرت تمییز دادن درست از نادرست را از دست میدهد . فلذا چنین انسانی  به شقاوت و بدبختی و انحراف کشیده میشود که جایگاهش  رضای خدا و بهشت نیست  . به عبارت دیگر آنانکه امام حسین علیه السلام و یارانش را شهید کردند دچار همین جهل و گمراهی و ضلالت و نادانی بودند که به فریب وعده ها و طمع مال و مقام و ثروت دنیوی که به آنهم نرسیدند دست به این جنایت بشری زده و پیروی شیطان را نموده و دچار شقاوت و بدبختی شدند . باید ازعاشورا و اربعین و خط سرخ شهادت بیاموزیم که همواره زندگی مان بر مدار عقلانیت و دوری از جهل و نادانی باشد .
اللهم فتقبل منا .

حسن خسروی .